Welkom bij De Amsterdamse Tandarts

Openingstijden : Maandag 08:00-21:00 uur - Dinsdag t/m Donderdag 08:30-17:00 uur - Vrijdag 08:00-17:00
  Contact : 020-6257094

Tandenknarsen en klemmen

Tandenknarsen en tandenklemmen zijn een veelvoorkomende aandoeningen, die ook wel bruxisme wordt genoemd. Het komt voor bij zowel kinderen als volwassenen.  De meeste mensen klemmen of knarsen onbewust in hun slaap. Vaak is het dan ook de partner die dit opmerkt. Ook is er een groep die juist wel bewust knarst of klemt bijvoorbeeld in situaties van stress. Door het krachtig over elkaar heen schuiven van de boven- en onderkaak kan er slijtage van de gebitselementen optreden. De tanden en kiezen nemen dan in lengte af. Het gebit wordt als het ware ‘opgegeten’ en soms kunnen tanden en kiezen zelfs los komen te staan, breken af of er ontstaan wortelpuntontstekingen. De kaakspieren kunnen in volume toenemen en soms treden er kaakgewrichtsklachten op. Om deze klachten te verhelpen of om deze gevolgen voor te zijn kan de tandarts een knarsbitje vervaardigen. Dit bitje wordt ook wel een splint of opbeetplaat genoemd. Deze zorgt ervoor dat de boven- en onderkaak elkaar niet meer raken, waardoor de eigen tanden en kiezen deze krachten niet meer op hoeven te vangen.

Tandenknarsen en klemmen gebeurt meestal zonder symptomen.
Enkele symptomen van bruxisme die bekend zijn;

  • Vermoeide kaak (kaakspierpijn)
  • Moeilijkheden bij het openen en sluiten van de kaak
  • Gevoelige tanden/kiezen
  • Oorpijn
  • Hoofdpijn
  • Kaakgewrichtsklachten
  • Slijtage van tanden/kiezen
  • Afbreken van tanden/kiezen
  • Onverklaarbare wortelpuntonstekingen

Mijn tandarts zegt dat ik een knarsbitje nodig heb, maar zelf heb ik nergens last van. Is dit noodzakelijk?
Vaak gaat tandenknarsen of klemmen symptoomloos. Toch kan er gebitslijtage ontstaan door de krachten die op de tanden en kiezen werken. Om verdere slijtage te voorkomen is het verstandig om een knarsbitje te laten vervaardigen. Vaak kunnen we dit door middel van een foto of meekijken in de spiegel goed laten zien.

Ik heb sinds kort een knarsbitje maar mijn klachten zijn toegenomen in plaats van afgenomen. Hoe kan dit?
In eerste instantie zult u even moeten wennen aan het knarsbitje. Hierdoor zouden de klachten toe kunnen nemen. Na 3-5 dagen nemen deze klachten weer af. Bovendien kun je ongemak ervaren, bijvoorbeeld een ‘vol gevoel’ en toename aan speekselvloed. Ook hier zult u aan moeten wennen.

Wanneer moet ik mijn knarsbitje dragen?
In principe draagt u het bitje wanneer u knarst of klemt of wanneer u verwacht dit te gaan doen. Voor de meeste mensen geldt dit ’s nachts. 

Hoe moet ik mijn knarsbitje reinigen en hoe vaak?
Reinig uw knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen. Tandpasta bevat milde schuurmiddelen en kan daardoor het knarsbitje sneller laten verkleuren en aanhechting van tandsteen bevorderen.

Ik heb een behandeling bij de tandarts gehad en nu zit mijn knarsbitje niet meer goed, is dit erg?
Het knarsbitje moet goed aansluiten op de tanden en kiezen anders kan de werking afnemen. Mocht er iets veranderen aan de gebitssituatie, bijvoorbeeld door nieuwe vullingen, een kroon of brug neem dan altijd het knarsbitje mee om te controleren of deze nog goed past.

 

 

 

Privacyverklaring

De Amsterdamse Tandarts verwerkt medische gegevens van patiënten. Vanwege de gevoeligheid van deze gegevens hebben wij privacy hoog in het vaandel staan. In ons privacyreglement kunt u lezen welke persoonsgegevens wij verwerken en waarvoor. Tevens staat in het privacyreglement opgenomen welke rechten u heeft als betrokkene. Mocht u vragen hebben of uw rechten willen uitoefenen dan kunt u telefonisch contact opnemen via het telefoonnummer 020 625 70 94. Meer informatie