De Amsterdamse Tandarts banner

Uitneembare gebitsprothese

Uitneembare gebitsprothese: werking en soorten

Hoe werkt een uitneembare gebitsprothese?

Een uitneembare gebitsprothese oftewel kunstgebit dient ter vervanging van missende tanden en kiezen. Er bestaan verschillende soorten, namelijk voor enkele tandvervanging maar ook ter vervanging van alle tanden in de boven-  en/of onderkaak. Wanneer we over enkele tandvervanging spreken dan noemen we het een partiële prothese of een partieel plaatje. Zo kan deze ook nog verstevigd worden met een metaalbasis en gegoten ankers en dan noemen we het een frame prothese.

Uitneembare gebitsprothese

Het maken van een uitneembare prothese: Van afdruk tot perfect passende prothese

De verzamelnaam van al deze soorten is een uitneembare prothese. Je neemt de prothese immers uit omdat deze niet vast zit in de mond. De prothese wordt in samenwerking met een tandtechnisch laboratorium individueel op maat gemaakt. Om deze zo passend mogelijk te maken moeten er een aantal stappen doorlopen worden.

Stap 1
De eerste afdruk. Deze wordt gemaakt van een stug materiaal: alginaat. In deze afdruk staat alle informatie die het tandtechnisch laboratorium nodig heeft om de gebitssituatie in kaart te brengen. In het lab worden de afdrukken uitgegoten in gipsmodellen waarop een individuele afdruk lepel wordt gemaakt.

Stap 2
De tweede afdruk, ofwel de individuele afdruk. Met behulp van de individuele afdruklepel die het laboratorium heeft gemaakt wordt nu weer een afdruk gemaakt, maar ditmaal een precisie afdruk. Er wordt veel aandacht besteed aan details voor uw nieuwe prothese. Namelijk hoever de randen moeten lopen en wordt er gekeken hoe de spieren zich in de mond bewegen.

Stap 3
Nu heeft de tandtechnieker genoeg informatie om een proef prothese te maken. In was wordt een prothese gemaakt op de huidige gebitssituatie. Hierin worden ook beetplaten gezet. Bij de tandarts komt u terug om uw beet te registreren. De beetregistratie wordt nauwkeurig vastgelegd door de waswallen warm te maken en u dicht te laten bijten. Ook wordt er tijdens deze afspraak naar de kleur van de tanden in de nieuwe prothese met u gekeken. Als u nog tanden heeft wordt deze daarop aangepast, als u geen tanden meer heeft dan wordt dat samen met u besproken.

Stap 4
Tijdens deze stap wordt de nieuwe prothese met de uitgekozen kleur tanden gepast. Echter is de prothese nog niet geperst, zodat enkele wijzigingen nog doorgevoerd kunnen worden. Als u samen met de tandarts tevreden bent dan wordt de prothese geperst en kunt u de prothese de volgende afspraak ophalen.

Belangrijk: Een nieuwe prothese zit niet direct ideaal, het is altijd even een kwestie van wennen. Ook het eten zal in het begin wat lastiger zijn. Begin daarom eerst met zacht voedsel en bouw het langzaam op. Grote stukken voedsel kunt u het beste in stukjes snijden. U ervaart gauw genoeg wat u wel en niet aan kunt met uw kunstgebit. Het zit immers niet vast zoals uw eigen tanden en kiezen. Sta niet onverwachts voor verrassingen, want de verwachting dat de prothese dezelfde ervaring geeft als uw eigen tanden en kiezen is helaas niet waar. Houdt hier wel rekening mee in uw besluit!

Wat kost een kunstgebit?

Een volledig kunstgebit (bovenkaak + onderkaak) wordt eens in de 5 jaar vergoed vanuit de basisverzekering met een minimale eigen risico van 375 euro. Uw eigen bijdrage bedraagt 25% van de totale kosten.

Voorbeeld berekening nieuwe boven- en onderprothese
Totale kosten boven- en onderprothese = 1100 euro
25% van 1100 euro = 275 euro eigen bedrage
Let op: Als u nog geen aanspraak heeft gemaakt op uw eigen risico dan komt hier nog een bedrag van 375 euro bovenop, waardoor u op een totaal van 275+375 = 650 euro eigen bijdrage komt! 

Gedeeltelijk kunstgebit van meer dan 4 elementen**

Omschrijving Code Aantal Kosten
Gedeeltelijk gebit P15 1 € 161,36 euro
Toeslag individuele randopbouw P16 1 € 59,16 euro
Toeslag gegoten anker P18 2 € 32,28 euro
Tandtechniekkosten plaatje P15* 1 € 250,00 euro
Totaal* € 502,80 euro

 

Frameprothese van meer dan 4 elementen**

Code Beschrijving Aantal Kosten
P004 Frame kunstgebit, 5-13 elementen 1 € 345,65
P004 Techniek / materiaalkosten € 590,00
Totaal € 935,65

 

* Dit is slechts een indicatie van de kosten. Voor een op maat gemaakte begroting kunt u contact met ons opnemen. 

** De bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op de tarieven uit het jaar 2023. De meest recente tarieven vindt u op onze website op de pagina ‘tarieven en nota’.

Mocht je specifieke vragen hebben dan kun je altijd telefonisch contact met ons opnemen of het contactformulier invullen.

Contact opnemen Direct inschrijven
Je kunt bij ons terecht!

Behandelingen

Algemene tandheelkunde

Ben je op zoek naar een nieuwe tandarts in Amsterdam, waar je terecht kunt voor jouw periodieke controle en alle andere reguliere behandelingen? Dan ben je bij De Amsterdamse Tandarts aan het juiste adres. Maak een afspraak via onze website en kom langs.

Algemene tandheelkunde Amsterdam

Lees meer
Mondhygiënist

Een goede mondhygiëne is ontzettend belangrijk. Onze mondhygiënist in Amsterdam ondersteunt je graag bij het gezond houden van jouw gebit, onder andere door preventieve behandelingen (zoals het verwijderen van tandplak) en persoonlijk advies op maat.

Mondhygiëne Amsterdam

Lees meer
Kindertandheelkunde

Ook kinderen zijn van harte welkom in onze tandartspraktijk in Amsterdam. Onze kindertandarts leert jouw kind op een leuke, speelse manier hoe hij zijn gebit gezond kan houden en waarom dit belangrijk is. Neem jouw kind gerust mee naar jouw volgende afspraak!

Kindertandarts Amsterdam

Lees meer
Kies voor een stralend gebit

Waarom de Amsterdamse Tandarts?

check Tandarts Amsterdam
check Ruimte voor nieuwe patiënten
check Korte wachttijden
check Persoonlijke aandacht

Welkom bij onze tandartspraktijk in Amsterdam. Wij vinden het belangrijk dat je gelukkig bent met jezelf. Dit begint allemaal bij een mooi en gezond gebit. Ons jonge en enthousiaste team helpt je graag bij het onderhouden van je gebit, zodat je elke dag met een zelfverzekerd gevoel kunt eten, praten en lachen. Iedereen heeft hier recht op en daarom is iedereen van harte welkom bij De Amsterdamse Tandarts. Ben je op zoek naar een tandarts in Amsterdam? Wij hebben nog ruimte voor nieuwe patiënten. Kom gerust eens langs bij onze tandartspraktijk. Wij staan voor je klaar en helpen je graag aan een mooie lach.

De Amsterdamse Tandarts is gespecialiseerd in cosmetische en esthetische tandheelkunde. Ben je niet tevreden over het uiterlijk van je gebit? Wij kunnen je gebit opknappen. Zo kunnen wij de vorm, stand en kleur van je tanden verbeteren, zodat je binnen de kortste tijd een mooi en recht gebit zult hebben waar je trots op kunt zijn.

Ben je een tand of kies verloren? Wij kunnen op professionele wijze een implantaat bij je plaatsen. Hier kunnen wij vervolgens een kroon op bevestigen, zodat je weer een mooi en vol gebit zult hebben. Een kroon vervangt zowel de functie als het uiterlijk van je verloren tand of kies. Je zult geen verschil merken met je ‘echte’ tand of kies. Ben je meerdere tanden of kiezen verloren? Dan kan een brug de oplossing bieden. Verder kun je bij ons terecht voor het laten plaatsen van facings en het laten bleken van je gebit, zodat je gebit zal stralen als nooit tevoren. Maak een afspraak voor een cosmetische/esthetische behandeling bij de tandarts in Amsterdam.

Wij geven niet alleen aandacht aan het uiterlijk van je gebit, maar ook aan de functionaliteit ervan. De Amsterdamse Tandarts helpt je graag aan een mooie, maar vooral ook duurzame lach, zodat je hier een leven lang plezier van zult hebben. Dat klinkt goed, toch? Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak of schrijf je direct in via de website. Wij kijken uit naar je bezoek aan onze tandartspraktijk in Amsterdam.

 

Video over De Amsterdamse Tandarts
Je bent van harte welkom in onze moderne praktijk

Op zoek naar een (nieuwe) tandartspraktijk in Amsterdam?

Is het nu toch echt te lang geleden, heb je last of overweeg je een andere tandarts? Ons team staat klaar om iedere patiënt te verwelkomen. Kom gerust langs om kennis te maken met het team en de praktijk. Je kan ons natuurlijk ook bellen op (020) 625 70 94. Of vul ons inschrijfformulier digitaal in.

Inschrijven
Direct antwoord op je vraag

Veelgestelde vragen over Uitneembare gebitsprothese

Hoe kan het dat de prothese in de mond blijft zitten als hij niet vast zit?

Tussen de prothese en het tandvlees komt een speeksellaagje, deze zuigt de prothese vast in de mond. Omdat de prothese op maat is gemaakt zal deze dan precies de contouren van uw mond volgen en blijven zitten.

Mijn nieuwe kunstgebit zit erg strak en doet pijn, wat moet ik doen?

Het nieuwe kunstgebit zit vaak strak op het tandvlees, dit is even wennen. Soms zit het gebit te strak waardoor er pijnlijke plekjes ontstaan. Deze plekken noemen we drukplekken en deze zijn eenvoudig te verhelpen door een kleine aanpassing aan de prothese. Neem in dit geval contact op met uw tandarts zodat de prothese aangepast kan worden.

Hoe moet ik mijn kunstgebit schoonmaken?

Ook op uw kunstgebit kunnen voedselresten blijven zitten en kan tandsteen ontstaan. Daarom is het erg belangrijk dat u uw gebit na elke maaltijd schoonmaakt. Dit kan met een speciale protheseborstel en water. Gebruik hiervoor liever geen tandpasta, vanwege het schurende effect hiervan.

Moet ik mijn tandvlees onder het kunstgebit ook poetsen?

Ja! Dit is erg belangrijk om hier vervelende ontstekingen te voorkomen. Dit kan met een zachte tandenborstel en gewone tandpasta.

Ik heb een kunstgebit moet ik dan ook op halfjaarlijkse controle komen?

Het is zeer raadzaam om met uw kunstgebit op controle te komen. De tandarts kan de slijmvliezen controleren en het tandvlees rondom het gebit. Ook wordt er gekeken naar slijtage van het gebit en of het gebit nog goed past.

In het begin zat mijn kunstgebit goed en nu zit hij los, hoe kan dit?

Als er geen tanden en kiezen meer in het kaakbot staan dan gaat het kaakbot waarop het kunstgebit rust slinken. Hierdoor wordt de pasvorm minder en kan het gebit los komen te zitten. In dit geval kunt u een afspraak maken bij de tandarts zodat er naar een nieuwe oplossing gezocht kan worden.

starstarstarstarstar

Heel blij dat ik naar deze tandarts ben overgestapt. Ik ben altijd bang voor de tandarts geweest, maar hier word ik zo op mijn gemak gesteld en worden gaatjes zo snel en goed gevuld, dat ik er met een relaxed gevoel zit. Bijna geen gaatjes ook meer door alle goede adviezen, dus dat is helemaal top. Een aanrader!

Salina Mostert
Amsterdam Centrum

starstarstarstarstar

Na slechte ervaringen bij andere praktijken blij eindelijk een goeie gevonden te hebben. In alle opzichten perfect. De tandarts Ai Lien, mondhygiënist Pum en de assistenten zijn zeer professioneel en vriendelijk. Ze zijn erg betrokken en er wordt altijd oprechte aandacht getoond.

Zilan Demir
Amsterdam Oost

starstarstarstarstar

Hele fijne praktijk. Bij pijn maken ze direct plek voor je, en de tandarts en mondhygiënist zijn erg geduldig en vriendelijk. Ook leggen ze heel duidelijk uit wat ze doen en waarom, wat ik zelf altijd heel prettig vind. Ik ben een behoorlijk angstige patiënt, maar hier voel ik me in goede handen!

Floor
Amsterdam Prinsengracht