De Amsterdamse Tandarts banner

Tandenknarsen en klemmen

Gevolgen van tandenknarsen en klemmen

Tandenknarsen en tanden klemmen

Tandenknarsen en tanden klemmen komt ontzettend vaak voor. Dit wordt in tandartstermen ook wel ‘bruxisme’ genoemd. Het komt voor bij zowel kinderen als volwassenen en de een doet dit frequenter en heviger dan de ander.  Vaak gebeurt tanden klemmen of knarsen ‘s nachts in de slaap, meestal is het dan ook de partner die dit opmerkt. Maar ook overdag wordt er heel wat afgeklemd en knarst! Bijvoorbeeld bewust of onbewust in situaties van stress of concentratie. Door het krachtig over elkaar heen schuiven van de boven- en onderkaak kan er slijtage van de gebitselementen optreden. Je tanden en kiezen worden dan korter of smaller. Het gebit wordt als het ware ‘opgegeten’.

Tandenknarsen en klemmen

De gevolgen van tandenknarsen en klemmen en het gebruik van een knarsbitje

Ook kunnen tanden en kiezen los komen te staan, komen vullingen los of breken ze en komen spalk los. Ook werkt het nadelig voor het herstel van ontstoken tandvlees. De kaakspieren kunnen in volume toenemen en soms treden er kaakgewrichtsklachten op. Om deze klachten te verhelpen of om deze gevolgen voor te zijn kan de tandarts een knarsbitje vervaardigen. Dit noemen we ook wel nightguard, splint of opbeetplaat. Deze zorgt ervoor dat de boven- en onderkaak elkaar niet meer raken, waardoor de eigen tanden en kiezen deze krachten niet meer op hoeven te vangen.

Er zijn overigens ook factoren die de slijtage flink kunnen verergeren zoals een verkeerde stand van de boven en ondertanden. Als tanden en kiezen ‘op slot’ staan dan komen ze ongunstig tegen elkaar aan bij normaal eten en praten. Het kan soms dus verstandig zijn eerst te onderzoeken wat we kunnen verbeteren zodat het krachtenspel in de mond beter in balans is. Wij noemen dat een reconstructief onderzoek. We gaan dus eerst de fundering van het gebit analyseren en op orde brengen en niet alleen symptomen bestrijden. We kijken dan dus niet naar de individuele gebitselementen, maar naar het totale plaatje. Hiervoor kun je altijd een intake inplannen waarbij we de verschillende mogelijkheden bespreken.

Tandenknarsen en klemmen gebeurd meestal zonder symptomen.
Enkele symptomen van bruxisme die bekend zijn;

 • Vermoeide kaak (kaakspierpijn)
 • Moeilijkheden bij het openen en sluiten van de kaak
 • Gevoelige tanden
 • Oorpijn
 • Hoofdpijn
 • Kaakgewrichtsklachten
 • Slijtage
 • Persranden in de zachte delen van de wang
 • Loskomende restauraties
 • Afgebroken restauraties
 • Loskomende spalken
 • Uitstralende pijn naar oren, armen, handen etc.

 

Mocht je specifieke vragen hebben dan kun je altijd telefonisch contact met ons opnemen of het contactformulier invullen.

Contact opnemen Direct inschrijven
Je kunt bij ons terecht!

Behandelingen

Algemene tandheelkunde

Ben je op zoek naar een nieuwe tandarts in Amsterdam, waar je terecht kunt voor jouw periodieke controle en alle andere reguliere behandelingen? Dan ben je bij De Amsterdamse Tandarts aan het juiste adres. Maak een afspraak via onze website en kom langs.

Algemene tandheelkunde Amsterdam

Lees meer
Mondhygiënist

Een goede mondhygiëne is ontzettend belangrijk. Onze mondhygiënist in Amsterdam ondersteunt je graag bij het gezond houden van jouw gebit, onder andere door preventieve behandelingen (zoals het verwijderen van tandplak) en persoonlijk advies op maat.

Mondhygiëne Amsterdam

Lees meer
Kindertandheelkunde

Ook kinderen zijn van harte welkom in onze tandartspraktijk in Amsterdam. Onze kindertandarts leert jouw kind op een leuke, speelse manier hoe hij zijn gebit gezond kan houden en waarom dit belangrijk is. Neem jouw kind gerust mee naar jouw volgende afspraak!

Kindertandarts Amsterdam

Lees meer
Kies voor een stralend gebit

Waarom de Amsterdamse Tandarts?

check Tandarts Amsterdam
check Ruimte voor nieuwe patiënten
check Korte wachttijden
check Persoonlijke aandacht

Welkom bij onze tandartspraktijk in Amsterdam. Wij vinden het belangrijk dat je gelukkig bent met jezelf. Dit begint allemaal bij een mooi en gezond gebit. Ons jonge en enthousiaste team helpt je graag bij het onderhouden van je gebit, zodat je elke dag met een zelfverzekerd gevoel kunt eten, praten en lachen. Iedereen heeft hier recht op en daarom is iedereen van harte welkom bij De Amsterdamse Tandarts. Ben je op zoek naar een tandarts in Amsterdam? Wij hebben nog ruimte voor nieuwe patiënten. Kom gerust eens langs bij onze tandartspraktijk. Wij staan voor je klaar en helpen je graag aan een mooie lach.

De Amsterdamse Tandarts is gespecialiseerd in cosmetische en esthetische tandheelkunde. Ben je niet tevreden over het uiterlijk van je gebit? Wij kunnen je gebit opknappen. Zo kunnen wij de vorm, stand en kleur van je tanden verbeteren, zodat je binnen de kortste tijd een mooi en recht gebit zult hebben waar je trots op kunt zijn.

Ben je een tand of kies verloren? Wij kunnen op professionele wijze een implantaat bij je plaatsen. Hier kunnen wij vervolgens een kroon op bevestigen, zodat je weer een mooi en vol gebit zult hebben. Een kroon vervangt zowel de functie als het uiterlijk van je verloren tand of kies. Je zult geen verschil merken met je ‘echte’ tand of kies. Ben je meerdere tanden of kiezen verloren? Dan kan een brug de oplossing bieden. Verder kun je bij ons terecht voor het laten plaatsen van facings en het laten bleken van je gebit, zodat je gebit zal stralen als nooit tevoren. Maak een afspraak voor een cosmetische/esthetische behandeling bij de tandarts in Amsterdam.

Wij geven niet alleen aandacht aan het uiterlijk van je gebit, maar ook aan de functionaliteit ervan. De Amsterdamse Tandarts helpt je graag aan een mooie, maar vooral ook duurzame lach, zodat je hier een leven lang plezier van zult hebben. Dat klinkt goed, toch? Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak of schrijf je direct in via de website. Wij kijken uit naar je bezoek aan onze tandartspraktijk in Amsterdam.

 

Video over De Amsterdamse Tandarts
Je bent van harte welkom in onze moderne praktijk

Op zoek naar een (nieuwe) tandartspraktijk in Amsterdam?

Is het nu toch echt te lang geleden, heb je last of overweeg je een andere tandarts? Ons team staat klaar om iedere patiënt te verwelkomen. Kom gerust langs om kennis te maken met het team en de praktijk. Je kan ons natuurlijk ook bellen op (020) 625 70 94. Of vul ons inschrijfformulier digitaal in.

Inschrijven
Direct antwoord op je vraag

Veelgestelde vragen over Tandenknarsen en klemmen

Mijn tandarts zegt dat ik een knarsbitje nodig heb, maar zelf heb ik nergens last van. Is dit noodzakelijk?

Vaak gaat tandenknarsen of klemmen symptoomloos. Toch kan er gebitslijtage ontstaan door de krachten die op de tanden en kiezen werken. Om verdere slijtage te voorkomen is het verstandig om een knarsbitje te laten vervaardigen.

Ik heb sinds kort een knarsbitje maar mijn klachten zijn toegenomen in plaats van afgenomen. Hoe kan dit?

In eerste instantie zal je even moeten wennen aan het knarsbitje. Hierdoor zouden de klachten toe kunnen nemen. Na 3-5 dagen nemen deze klachten weer af.

Wanneer moet ik mijn knarsbitje dragen?

In principe draag je het bitje wanneer je knarst of klemt of wanneer je verwacht dit te gaan doen. Voor de meeste mensen geldt dit ‘s nachts.

Hoe moet ik mijn knarsbitje reinigen en hoe vaak?

Reinig je knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen. Tandpasta bevat schuurmiddelen en kan het kunststof opruwen waardoor vuil gemakkelijker hecht.

Ik heb een behandeling bij de tandarts gehad en nu zit mijn knarsbitje niet goed meer, is dit erg?

Het knarsbitje moet goed aansluiten op de tanden en kiezen anders kan de werking afnemen. Mocht er iets veranderen aan de gebitssituatie, bijvoorbeeld door nieuwe vullingen, een kroon of brug neem dan altijd het knarsbitje mee om te controleren of deze nog goed past.

starstarstarstarstar

Heel blij dat ik naar deze tandarts ben overgestapt. Ik ben altijd bang voor de tandarts geweest, maar hier word ik zo op mijn gemak gesteld en worden gaatjes zo snel en goed gevuld, dat ik er met een relaxed gevoel zit. Bijna geen gaatjes ook meer door alle goede adviezen, dus dat is helemaal top. Een aanrader!

Salina Mostert
Amsterdam Centrum

starstarstarstarstar

Na slechte ervaringen bij andere praktijken blij eindelijk een goeie gevonden te hebben. In alle opzichten perfect. De tandarts Ai Lien, mondhygiënist Pum en de assistenten zijn zeer professioneel en vriendelijk. Ze zijn erg betrokken en er wordt altijd oprechte aandacht getoond.

Zilan Demir
Amsterdam Oost

starstarstarstarstar

Hele fijne praktijk. Bij pijn maken ze direct plek voor je, en de tandarts en mondhygiënist zijn erg geduldig en vriendelijk. Ook leggen ze heel duidelijk uit wat ze doen en waarom, wat ik zelf altijd heel prettig vind. Ik ben een behoorlijk angstige patiënt, maar hier voel ik me in goede handen!

Floor
Amsterdam Prinsengracht