De Amsterdamse Tandarts banner

Kronen en bruggen

Bescherming en versteviging met een kroon

Kronen en bruggen

Wanneer bij u een tand of kies voor een groot gedeelte al gerepareerd is met vullingen of als er een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd in de tand of kies, dan kan de tandarts u adviseren om zo een tand of kies te voorzien van een kroon om deze te versterken zodat de kans op breuk kleiner wordt. Een kroon kunt u zich voorstellen als een kapje wat over het gedeelte van uw tand of kies heen gaat dat boven het tandvlees uitsteekt.

Kronen en bruggen

Vervaardiging

Een brug wordt gemaakt wanneer u 1 of meerdere tanden en kiezen mist. De brug kunt u zien als meerdere kronen die aan elkaar bevestigd zijn. De brug wordt dan vastgezet aan de tanden of kiezen naast de missende tanden of kiezen. Hoe de vervaardiging in zijn werking gaat is in onderstaande stappen uitgelegd:

Stap 1
De tandarts zal de tand of kies eerst beslijpen om ruimte te maken voor de kroon. Daarna zal de tandarts een afdruk nemen van de beslepen tand en de tegenoverliggende kaak. Vervolgens zal de tandarts samen met u kijken naar het bepalen van de kleur voor de definitieve kroon of brug en tenslotte zal de tandarts een tijdelijke voorziening op uw tand of kies plaatsen.

Stap 2
Na ongeveer 2 weken komt u retour. De tandarts zal de noodvoorziening verwijderen en de definitieve kroon of brug plaatsen nadat deze eerst goed gepast en goedgekeurd is.

 

Mocht je specifieke vragen hebben dan kun je altijd telefonisch contact met ons opnemen of het contactformulier invullen.

Contact opnemen Direct inschrijven
Je kunt bij ons terecht!

Behandelingen

Algemene tandheelkunde

Ben je op zoek naar een nieuwe tandarts in Amsterdam, waar je terecht kunt voor jouw periodieke controle en alle andere reguliere behandelingen? Dan ben je bij De Amsterdamse Tandarts aan het juiste adres. Maak een afspraak via onze website en kom langs.

Algemene tandheelkunde Amsterdam

Lees meer
Mondhygiënist

Een goede mondhygiëne is ontzettend belangrijk. Onze mondhygiënist in Amsterdam ondersteunt je graag bij het gezond houden van jouw gebit, onder andere door preventieve behandelingen (zoals het verwijderen van tandplak) en persoonlijk advies op maat.

Mondhygiëne Amsterdam

Lees meer
Kindertandheelkunde

Ook kinderen zijn van harte welkom in onze tandartspraktijk in Amsterdam. Onze kindertandarts leert jouw kind op een leuke, speelse manier hoe hij zijn gebit gezond kan houden en waarom dit belangrijk is. Neem jouw kind gerust mee naar jouw volgende afspraak!

Kindertandarts Amsterdam

Lees meer
Kies voor een stralend gebit

Waarom de Amsterdamse Tandarts?

check Tandarts Amsterdam
check Ruimte voor nieuwe patiënten
check Korte wachttijden
check Persoonlijke aandacht

Welkom bij onze tandartspraktijk in Amsterdam. Wij vinden het belangrijk dat je gelukkig bent met jezelf. Dit begint allemaal bij een mooi en gezond gebit. Ons jonge en enthousiaste team helpt je graag bij het onderhouden van je gebit, zodat je elke dag met een zelfverzekerd gevoel kunt eten, praten en lachen. Iedereen heeft hier recht op en daarom is iedereen van harte welkom bij De Amsterdamse Tandarts. Ben je op zoek naar een tandarts in Amsterdam? Wij hebben nog ruimte voor nieuwe patiënten. Kom gerust eens langs bij onze tandartspraktijk. Wij staan voor je klaar en helpen je graag aan een mooie lach.

De Amsterdamse Tandarts is gespecialiseerd in cosmetische en esthetische tandheelkunde. Ben je niet tevreden over het uiterlijk van je gebit? Wij kunnen je gebit opknappen. Zo kunnen wij de vorm, stand en kleur van je tanden verbeteren, zodat je binnen de kortste tijd een mooi en recht gebit zult hebben waar je trots op kunt zijn.

Ben je een tand of kies verloren? Wij kunnen op professionele wijze een implantaat bij je plaatsen. Hier kunnen wij vervolgens een kroon op bevestigen, zodat je weer een mooi en vol gebit zult hebben. Een kroon vervangt zowel de functie als het uiterlijk van je verloren tand of kies. Je zult geen verschil merken met je ‘echte’ tand of kies. Ben je meerdere tanden of kiezen verloren? Dan kan een brug de oplossing bieden. Verder kun je bij ons terecht voor het laten plaatsen van facings en het laten bleken van je gebit, zodat je gebit zal stralen als nooit tevoren. Maak een afspraak voor een cosmetische/esthetische behandeling bij de tandarts in Amsterdam.

Wij geven niet alleen aandacht aan het uiterlijk van je gebit, maar ook aan de functionaliteit ervan. De Amsterdamse Tandarts helpt je graag aan een mooie, maar vooral ook duurzame lach, zodat je hier een leven lang plezier van zult hebben. Dat klinkt goed, toch? Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak of schrijf je direct in via de website. Wij kijken uit naar je bezoek aan onze tandartspraktijk in Amsterdam.

 

Video over De Amsterdamse Tandarts
Je bent van harte welkom in onze moderne praktijk

Op zoek naar een (nieuwe) tandartspraktijk in Amsterdam?

Is het nu toch echt te lang geleden, heb je last of overweeg je een andere tandarts? Ons team staat klaar om iedere patiënt te verwelkomen. Kom gerust langs om kennis te maken met het team en de praktijk. Je kan ons natuurlijk ook bellen op (020) 625 70 94. Of vul ons inschrijfformulier digitaal in.

Inschrijven
Direct antwoord op je vraag

Veelgestelde vragen over Kronen en bruggen

In welke gevallen is het aanbevolen om een kroon of brug te maken?

  • Wanneer een tand of kies al uitgebreid gerepareerd is met vullingen.
  • Nadat een tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan.
  • Wanneer u een tand of kies mist en deze graag wil vervangen.
  • Wanneer u de vorm of stand van uw tanden of kiezen wil corrigeren.
  • Als u veel tandweefsel heeft verloren door slijtage
  • Wanneer u zware verkleuringen heeft van uw tanden of kiezen, bijvoorbeeld doordat uw glazuur niet goed is aangelegd.

Mijn tandarts heeft mij geadviseerd een kroon te maken op mijn kies, is dit echt nodig?

Meestal zal de tandarts u dit adviseren voor bovengenoemde gevallen. Het is hierbij van belang om te weten dat uit wetenschappelijke onderzoeken op lange termijn wel duidelijk naar voren is gekomen dat de levensduur van een uitgebreid gerepareerde tand of kies in veel gevallen verlengd kan worden door er een kroon of brug op te plaatsen.

Hoe kan ik het beste mijn kroon of brug reinigen?

Net als bij uw andere tanden en kiezen is het belangrijk om ook tanden en kiezen waar een kroon of brug op geplaatst is goed te onderhouden. Dit houdt in dat u naast het poetsen 2x per dag ook 1x per dag de ruimte tussen de tanden goed moet reinigen met bijvoorbeeld tandenstokers, flossdraad of kleine borstels. De tandarts of mondhygiënist kan samen met u bekijken wat in u het geval het meest praktisch is.

Van welk materiaal wordt een kroon of brug vervaardigd?

Er zijn verschillende materialen waar een kroon of brug van gemaakt kan worden. Onder andere goud, metaal-porselein, zirkonium-porselein of volledig porselein. De verschillende materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen, de tandarts kan dit met u doornemen en een keus maken.

Hoe lang gaat zo een kroon of brug mee?

Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat een kroon of brug gemiddeld 10 jaar mee kan gaan. Hiervoor is het wel belangrijk dat de kroon of brug goed onderhouden wordt.

Wat zijn de kosten voor een kroon of brug?

Hierbij is van belang om eerst te vermelden dat de kosten gesplitst zijn in een deel tandtechiek kosten en een deel tandartskosten. Dit omdat er bij een kroon of brug een samenwerking is tussen de tandarts en de tandtechnieker. Verder is het goed om te weten dat de tarieven voor de tandartskosten vastgelegd zijn door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). De tandtechiek kosten zijn echter vrij en die hangen dus ook af van de tandtechnieker waar door uw tandarts mee samengewerkt wordt. Hieronder vindt u de codes die in rekening gebracht kunnen worden en een indicatie voor de tandtechniek kosten.

Kroon

Omschrijving Code Aantal Kosten
Röntgenfoto X10 1 18,62 euro
Geleidings- en/of infiltratie verdoving A10 1 16,62 euro
Plastische opbouw R31 1 66,49 euro
Kroon R24 1 292,57 euro
Kosten tandtechniek* R24* 1 +/- 200 euro
   
Totaal*** 594,30 euro

 

Brug 3-delig

Omschrijving Code Aantal Kosten
Röntgenfoto X10 1 18,62 euro
Geleidings- en/of infiltratie verdoving A10 1 16,62 euro
Plastische opbouw R31 2 132,98 euro
Kroon R24 2 585,14 euro
Brug tussendeel R40 1 199,48 euro
Kosten tandtechniek* R24* 1 +/- 600 euro
   
Totaal*** 1552,84 euro

* De kosten voor het tandtechnische werk hangt af van het tandtechnische lab waarmee gewerkt wordt. Let op: deze kunnen dus afwijken!

** De totaalprijs is van meerdere factoren afhankelijk. Let op: dit is slechts een indicatie! Een op maat gemaakte begroting wordt vooraf de behandeling met u besproken.

*** De bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op de tarieven uit het jaar 2023. De meest recente tarieven vindt u op onze website op de pagina ‘tarieven en nota’.

starstarstarstarstar

Heel blij dat ik naar deze tandarts ben overgestapt. Ik ben altijd bang voor de tandarts geweest, maar hier word ik zo op mijn gemak gesteld en worden gaatjes zo snel en goed gevuld, dat ik er met een relaxed gevoel zit. Bijna geen gaatjes ook meer door alle goede adviezen, dus dat is helemaal top. Een aanrader!

Salina Mostert
Amsterdam Centrum

starstarstarstarstar

Na slechte ervaringen bij andere praktijken blij eindelijk een goeie gevonden te hebben. In alle opzichten perfect. De tandarts Ai Lien, mondhygiënist Pum en de assistenten zijn zeer professioneel en vriendelijk. Ze zijn erg betrokken en er wordt altijd oprechte aandacht getoond.

Zilan Demir
Amsterdam Oost

starstarstarstarstar

Hele fijne praktijk. Bij pijn maken ze direct plek voor je, en de tandarts en mondhygiënist zijn erg geduldig en vriendelijk. Ook leggen ze heel duidelijk uit wat ze doen en waarom, wat ik zelf altijd heel prettig vind. Ik ben een behoorlijk angstige patiënt, maar hier voel ik me in goede handen!

Floor
Amsterdam Prinsengracht