Tandenknarsen en tanden klemmen
Tandenknarsen en tanden klemmen komt ontzettend vaak voor. Dit wordt in tandartstermen ook wel ‘bruxisme’ genoemd. Het komt voor bij zowel kinderen als volwassenen en de een doet dit frequenter en heviger dan de ander. Vaak gebeurt tanden klemmen of knarsen ‘s nachts in de slaap, meestal is het dan ook de partner die dit opmerkt. Maar ook overdag wordt er heel wat afgeklemd en knarst! Bijvoorbeeld bewust of onbewust in situaties van stress of concentratie. Door het krachtig over elkaar heen schuiven van de boven- en onderkaak kan er slijtage van de gebitselementen optreden. Je tanden en kiezen worden dan korter of smaller. Het gebit wordt als het ware ‘opgegeten’.
De gevolgen van tandenknarsen en klemmen en het gebruik van een knarsbitje
Ook kunnen tanden en kiezen los komen te staan, komen vullingen los of breken ze en komen spalk los. Ook werkt het nadelig voor het herstel van ontstoken tandvlees. De kaakspieren kunnen in volume toenemen en soms treden er kaakgewrichtsklachten op. Om deze klachten te verhelpen of om deze gevolgen voor te zijn kan de tandarts een knarsbitje vervaardigen. Dit noemen we ook wel nightguard, splint of opbeetplaat. Deze zorgt ervoor dat de boven- en onderkaak elkaar niet meer raken, waardoor de eigen tanden en kiezen deze krachten niet meer op hoeven te vangen.
Er zijn overigens ook factoren die de slijtage flink kunnen verergeren zoals een verkeerde stand van de boven en ondertanden. Als tanden en kiezen ‘op slot’ staan dan komen ze ongunstig tegen elkaar aan bij normaal eten en praten. Het kan soms dus verstandig zijn eerst te onderzoeken wat we kunnen verbeteren zodat het krachtenspel in de mond beter in balans is. Wij noemen dat een reconstructief onderzoek. We gaan dus eerst de fundering van het gebit analyseren en op orde brengen en niet alleen symptomen bestrijden. We kijken dan dus niet naar de individuele gebitselementen, maar naar het totale plaatje. Hiervoor kun je altijd een intake inplannen waarbij we de verschillende mogelijkheden bespreken.
Tandenknarsen en klemmen gebeurd meestal zonder symptomen.
Enkele symptomen van bruxisme die bekend zijn;
- Vermoeide kaak (kaakspierpijn)
- Moeilijkheden bij het openen en sluiten van de kaak
- Gevoelige tanden
- Oorpijn
- Hoofdpijn
- Kaakgewrichtsklachten
- Slijtage
- Persranden in de zachte delen van de wang
- Loskomende restauraties
- Afgebroken restauraties
- Loskomende spalken
- Uitstralende pijn naar oren, armen, handen etc.
Mocht je specifieke vragen hebben dan kun je altijd telefonisch contact met ons opnemen of het contactformulier invullen.
Contact opnemen Direct inschrijven