Tandenknarsen en tanden klemmen komt ontzettend vaak voor. Dit wordt in tandartstermen ook wel ‘bruxisme’ genoemd. Het komt voor bij zowel kinderen als volwassenen en de een doet dit frequenter en heviger dan de ander. Vaak gebeurt tanden klemmen of knarsen ‘s nachts in de slaap, meestal is het dan ook de partner die dit opmerkt. Maar ook overdag wordt er heel wat afgeklemd en knarst! Bijvoorbeeld bewust of onbewust in situaties van stress of concentratie. Door het krachtig over elkaar heen schuiven van de boven- en onderkaak kan er slijtage van de gebitselementen optreden. Je tanden en kiezen worden dan korter of smaller. Het gebit wordt als het ware “opgegeten”. Ook kunnen tanden en kiezen los komen te staan, komen vullingen los of breken ze en komen spalk los. Ook werkt het nadelig voor het herstel van omntstoken tandvlees. De kaakspieren kunnen in volume toenemen en soms treden er kaakgewrichtsklachten op. Om deze klachten te verhelpen of om deze gevolgen voor te zijn kan de tandarts een knarsbitje vervaardigen. Dit noemen we ook wel nightguard, splint of opbeetplaat. Deze zorgt ervoor dat de boven- en onderkaak elkaar niet meer raken, waardoor de eigen tanden en kiezen deze krachten niet meer op hoeven te vangen.
Er zijn overigens ook factoren die de slijtage flink kunnen verergeren zoals een verkeerde stand van de boven en ondertanden. Als tanden en kiezen ‘op slot’ staan dan komen ze ongunstig tegen elkaar aan bij normaal eten en praten. Het kan soms dus verstandig zijn eerst te onderzoeken wat we kunnen verbeteren zodat het krachtenspel in de mond beter in balans is. Wij noemen dat een reconstructief onderzoek. We gaan dus eerst de fundering van het gebit analyseren en op orde brengen en niet alleen symptomen bestrijden. We kijken dan dus niet naar de individuele gebitselementen, maar naar het totale plaatje. Hiervoor kun je altijd een intake inplannen waarbij we de verschillende mogelijkheden bespreken.
Teeth grinding and clenching usually happen without symptoms.
Some of the symptoms of bruxism that are known;
- Jaw fatigue (jaw muscle pain)
- Difficulty opening and closing the jaw
- Sensitive teeth
- Earache
- Headache
- Jaw joint complaints
- Slijtage
- Persranden in de zachte delen van de wang
- Loskomende restauraties
- Afgebroken restauraties
- Loskomende spalken
- Uitstralende pijn naar oren, armen, handen etc.
My dentist says I need a grinding helmet, but I don't have any problems myself. Is this necessary?
Tooth grinding or clenching is often symptom-free. However, the forces acting on the teeth can cause wear. In order to prevent further wear, it is a good idea to have a grinding denture made.
I recently started using a grindstone but my symptoms have increased instead of diminishing. How can this be?
At first, you will have to get used to the grinding teeth. This may cause the symptoms to increase. After 3-5 days, these symptoms will diminish again.
When should I wear my knapsack?
In principe draag je het bitje wanneer je knarst of klemt of wanneer je verwacht dit te gaan doen. Voor de meeste mensen geldt dit ‘s nachts.
How should I clean my snaffle and how often?
Reinig je knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen. Tandpasta bevat schuurmiddelen en kan het kunststof opruwen waardoor vuil gemakkelijker hecht.
I had a treatment at the dentist and now my gnawing bit does not sit well anymore, is this bad?
The snapping sound bite must fit the teeth well, otherwise its effectiveness may be impaired. Should anything change in the dental situation, e.g. new fillings, a crown or bridge, always take the gnawing bit along to check whether it still fits well.