Tandenknarsen en tanden klemmen komt ontzettend vaak voor. Dit wordt in tandartstermen ook wel ‘bruxisme’ genoemd. Het komt voor bij zowel kinderen als volwassenen en de een doet dit frequenter en heviger dan de ander.  Vaak gebeurt tanden klemmen of knarsen ‘s nachts in de slaap, meestal is het dan ook de partner die dit opmerkt. Maar ook overdag wordt er heel wat afgeklemd en knarst! Bijvoorbeeld bewust of onbewust in situaties van stress of concentratie. Door het krachtig over elkaar heen schuiven van de boven- en onderkaak kan er slijtage van de gebitselementen optreden. Je tanden en kiezen worden dan korter of smaller. Het gebit wordt als het ware “opgegeten”. Ook kunnen tanden en kiezen los komen te staan, komen vullingen los of breken ze en komen spalk los. Ook werkt het nadelig voor het herstel van omntstoken tandvlees. De kaakspieren kunnen in volume toenemen en soms treden er kaakgewrichtsklachten op. Om deze klachten te verhelpen of om deze gevolgen voor te zijn kan de tandarts een knarsbitje vervaardigen. Dit noemen we ook wel nightguard, splint of opbeetplaat. Deze zorgt ervoor dat de boven- en onderkaak elkaar niet meer raken, waardoor de eigen tanden en kiezen deze krachten niet meer op hoeven te vangen.

Er zijn overigens ook factoren die de slijtage flink kunnen verergeren zoals een verkeerde stand van de boven en ondertanden. Als tanden en kiezen ‘op slot’ staan dan komen ze ongunstig tegen elkaar aan bij normaal eten en praten. Het kan soms dus verstandig zijn eerst te onderzoeken wat we kunnen verbeteren zodat het krachtenspel in de mond beter in balans is. Wij noemen dat een reconstructief onderzoek. We gaan dus eerst de fundering van het gebit analyseren en op orde brengen en niet alleen symptomen bestrijden. We kijken dan dus niet naar de individuele gebitselementen, maar naar het totale plaatje. Hiervoor kun je altijd een intake inplannen waarbij we de verschillende mogelijkheden bespreken.

Tandenknarsen en klemmen gebeurd meestal zonder symptomen.
Enkele symptomen van bruxisme die bekend zijn;

 • Vermoeide kaak (kaakspierpijn)
 • Moeilijkheden bij het openen en sluiten van de kaak
 • Gevoelige tanden
 • Oorpijn
 • Hoofdpijn
 • Kaakgewrichtsklachten
 • Slijtage
 • Persranden in de zachte delen van de wang
 • Loskomende restauraties
 • Afgebroken restauraties
 • Loskomende spalken
 • Uitstralende pijn naar oren, armen, handen etc.

Mijn tandarts zegt dat ik een knarsbitje nodig heb, maar zelf heb ik nergens last van. Is dit noodzakelijk?
Vaak gaat tandenknarsen of klemmen symptoomloos. Toch kan er gebitslijtage ontstaan door de krachten die op de tanden en kiezen werken. Om verdere slijtage te voorkomen is het verstandig om een knarsbitje te laten vervaardigen.

Ik heb sinds kort een knarsbitje maar mijn klachten zijn toegenomen in plaats van afgenomen. Hoe kan dit?
In eerste instantie zal je even moeten wennen aan het knarsbitje. Hierdoor zouden de klachten toe kunnen nemen. Na 3-5 dagen nemen deze klachten weer af.

Wanneer moet ik mijn knarsbitje dragen?
In principe draag je het bitje wanneer je knarst of klemt of wanneer je verwacht dit te gaan doen. Voor de meeste mensen geldt dit ‘s nachts. 

Hoe moet ik mijn knarsbitje reinigen en hoe vaak?
Reinig je knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen. Tandpasta bevat schuurmiddelen en kan het kunststof opruwen waardoor vuil gemakkelijker hecht.

Ik heb een behandeling bij de tandarts gehad en nu zit mijn knarsbitje niet goed meer, is dit erg?
Het knarsbitje moet goed aansluiten op de tanden en kiezen anders kan de werking afnemen. Mocht er iets veranderen aan de gebitssituatie, bijvoorbeeld door nieuwe vullingen, een kroon of brug neem dan altijd het knarsbitje mee om te controleren of deze nog goed past.