Welkom bij De Amsterdamse Tandarts

Openingstijden : Maandag 8.00-21.00 uur Dinsdag, woensdag en donderdag 08:30-16:30 uur Vrijdag en zaterdag van 08:00-16:45 uur
  Contact : 020-6257094

Kronen en Bruggen

Wanneer bij u een tand of kies voor een groot gedeelte al gerepareerd is met vullingen of als er een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd in de tand of kies, is als een kapje wat over het gedeelte van uw tand of kies heen gaat dat boven het tandvlees uitsteekt. Bijkomend voordeel is dat een kroon vaak mooi is, kleurvast en dat de vorm dusdanig mooi is dat de kies of tand beter reinigbaar wordt. Een brug wordt gemaakt wanneer u 1 of meerdere tanden en kiezen mist. De brug kunt u zien als meerdere kronen die aan elkaar bevestigd zijn. De brug wordt dan vastgezet aan de tanden of kiezen naast de missende tanden of kiezen. Hoe de vervaardiging in zijn werking gaat is in onderstaande stappen uitgelegd:

Stap 1
De tandarts zal de tand of kies eerst beslijpen om ruimte te maken voor de kroon. Daarna zal de tandarts een afdruk nemen van de beslepen tand en de tegenoverliggende kaak. Vervolgens zal de tandarts samen met u kijken naar het bepalen van de kleur voor de definitieve kroon of brug en tenslotte zal de tandarts een tijdelijke voorziening op uw tand of kies plaatsen.

Stap 2
Na ongeveer 3 weken komt u retour. De tandarts zal de noodvoorziening verwijderen en de definitieve kroon of brug plaatsen nadat deze eerst goed gepast en goedgekeurd is.

In welke gevallen is het aanbevolen om een kroon of brug te maken?
– Wanneer een tand of kies al uitgebreid gerepareerd is met vullingen.
– Nadat een tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan.
– Wanneer u een tand of kies mist en deze graag wil vervangen.
– Wanneer u de vorm of stand van uw tanden of kiezen wil corrigeren.
– Als u veel tandweefsel heeft verloren door slijtage
– Wanneer u zware verkleuringen heeft van uw tanden of kiezen, bijvoorbeeld doordat uw glazuur niet goed is aangelegd.

Mijn tandarts heeft mij geadviseerd een kroon te maken op mijn kies, is dit echt nodig?
Meestal zal de tandarts u dit adviseren voor bovengenoemde gevallen. Het is hierbij van belang om te weten dat uit wetenschappelijke onderzoeken op lange termijn wel duidelijk naar voren is gekomen dat de levensduur van een uitgebreid gerepareerde tand of kies in veel gevallen verlengd kan worden door er een kroon of brug op te plaatsen.

Hoe kan ik het beste mijn kroon of brug reinigen?
Net als bij uw andere tanden en kiezen is het belangrijk om ook tanden en kiezen waar een kroon of brug op geplaatst is goed te onderhouden. Dit houdt in dat u naast het poetsen 2x per dag ook 1x per dag de ruimte tussen de tanden goed moet reinigen met bijvoorbeeld tandenstokers, flossdraad of kleine borstels. De tandarts of mondhygiënist kan samen met u bekijken wat in u het geval het meest praktisch is.

Van welk materiaal wordt een kroon of brug vervaardigd?
Er zijn verschillende materialen waar een kroon of brug van gemaakt kan worden. Onder andere goud, metaal-porselein, zirkonium-porselein of volledig porselein. De verschillende materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. De tandarts kan dit met u doornemen en een keuze maken.

Hoe lang gaat zo een kroon of brug mee?
Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat een kroon of brug gemiddeld 10 jaar mee kan gaan. Hiervoor is het wel belangrijk dat de kroon of brug goed onderhouden wordt.

Wat zijn de kosten voor een kroon of brug?
Hierbij is van belang om eerst te vermelden dat de kosten gesplitst zijn in een deel tandtechiek kosten en een deel tandartskosten. Dit omdat er bij een kroon of brug een samenwerking is tussen de tandarts en de tandtechnieker. Verder is het goed om te weten dat de tarieven voor de tandartskosten vastgelegd zijn door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). De tandtechiek kosten zijn echter vrij en die hangen dus ook af van de tandtechnieker waar door uw tandarts mee samengewerkt wordt. Hieronder vindt u de codes die in rekening gebracht kunnen worden en een indicatie voor de tandtechniek kosten.

Kroon

OmschrijvingCodeAantalKosten
RöntgenfotoX10116,88 euro
Geleidings- en/of infiltratie verdovingA10115,07 euro
Plastische opbouwR31160,29 euro
KroonR241236,66 euro
Kosten tandtechniek*R24*1230 euro
CofferdamV5012,06 euro
Totaal**544,08 euro

Brug 3-delig

OmschrijvingCodeAantalKosten
RöntgenfotoX10116,88 euro
Geleidings- en/of infiltratie verdovingA10115,07 euro
Plastische opbouwR312120,58 euro
KroonR242530,56 euro
Brug tussendeelR401180,88 euro
Kosten tandtechniek*R24*1690,00 euro
  
Totaal**1553,97 euro

* De kosten voor het tandtechnische werk hangt af van het tandtechnische lab waarmee gewerkt wordt. Let op: deze kunnen dus afwijken!
** De totaalprijs is van meerdere factoren afhankelijk. Let op: dit is slechts een indicatie! Een op maat gemaakte begroting wordt vooraf de behandeling met u besproken.

 

vinger_rechts Mocht u specifieke vragen hebben dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen of het contactformulier invullen.

Contact

Privacyverklaring

De Amsterdamse Tandarts verwerkt medische gegevens van patiënten. Vanwege de gevoeligheid van deze gegevens hebben wij privacy hoog in het vaandel staan. In ons privacyreglement kunt u lezen welke persoonsgegevens wij verwerken en waarvoor. Tevens staat in het privacyreglement opgenomen welke rechten u heeft als betrokkene. Mocht u vragen hebben of uw rechten willen uitoefenen dan kunt u telefonisch contact opnemen via het telefoonnummer 020 625 70 94. Meer informatie